PÂnă La start
RO
03
32
:
:
12
zile
95

Despre maraton

Istoria maratonului

Maratonul de la Chișinău în formatul în care se desfășoară din 2015 a devenit o relansare a evenimentului legendar care a avut loc în țară cu 30 de ani înainte.

Maratonul a devenit vântul schimbării pentru zeci de mii de oameni din țară. A devenit o adevărată sărbătoare sportivă pentru toată lumea: cineva și-a testat limitele corpului, cineva a vrut să dea un exemplu bun copiilor, cineva a introdus o bună tradiție de familie, iar pentru cineva maratonul a devenit un element important de team building.

La fel au început să vină în Moldova oaspeți din alte țări. La acest maraton ospitalier vin sportivi străini din 52 de țări.

Maratonul în cifre

Maratonul Internațional de la Chișinău a primit statutul oficial de AIMS, devenind membru al Asociației Internaționale a Maratonelor.
AIMS este o asociație de maratoane și curse internaționale, care reunește peste 400 de maratoane și curse din 120 de țări, acum Moldova a devenit 121 țară.
În anul 2016
Litri de apă s-au băut în istoria Maratonului, această apă este suficientă pentru a umple 54 de bazine olimpice.
111 000
Oameni participă anual la maraton, inclusiv participanți din Ucraina, Bulgaria, România, Rusia.
4 000+
Suntem unicii care organizăm maraton în toată țara.
10 ani
În istoria Maratonului de la Chișinău, am împărțit 20.000 de medalii, care sunt egale cu 3.000 de kilograme.
3+ tone
Maratonul nu este un simplu eveniment sportiv. În primul rând, este o mare sărbătoare pentru oraş. Oamenii ies în stradă cu toată familia, îi susţin pe sportivi, le ţin pumnii şi se bucură pentru ei.

Iar când ajungi la linia de finiş, împletind picioarele de oboseală, ţi se pune medalia comemorativă la gât, unii te bat pe umăr, te îmbrăţişează, te felicită, îţi spun cuvinte de încurajare, atunci încerci sentimentul că ai reuşit! Este cel mai bun sentiment din lume!
- Președintele organizației obștești, Dmitri Voloșin,
cărui îi aparține ideea desfășurării Maratonului Internațional Chișinău.

Cursele

În cadrul Maratonului de la Chişinău 2022 se vor desfăşura curse pe următoarele distanţe:
42 km
MARATHON
21 km
HALFMARATHON
10 km
10 Km Run
For All
MARATHON
1,5 km
Fun Run
KIDS
MARATHON
5 km
5 Km Run

Traseul

Itinerarul va trece pe străzile centrale ale Chişinăului, iar linia de start şi finiş se va afla în inima capitalei Moldovei – în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Participanții vor primi:

Conform regulilor maratonului internaţional, toţi participanţii vor primi un pachet de start, care va include: un număr individual cu un cip electronic de unică folosinţă pentru cronometrarea timpului, un tricou oficial în calitate de suvenir şi harta curselor cu descrierea detaliată a programului evenimentului.
La linia de finiş pe toţi participanţii îi aşteaptă o medalie de participare, iar pe învingători – premii valoroase.
De-a lungul traseului maratonului vor fi amplasate puncte de alimentaţie, unde alergătorii îşi vor putea întări forţele cu produse folositoare, îşi vor putea potoli setea, iar în caz de necesitate alergătorii vor putea primi ajutor medical.