ȘTIRI MARATON

Chisinau Big Hearts Marathon. Cum pot suporterii să-și încurajeze participanții

Capitala Moldovei este în febra pregătirilor pentru marele eveniment sportiv Chisinau Big Hearts Marathon. Au mai rămas zile numărate până la start, asta înseamnă că e timpul ca ultimile detalii să fie la punct. Traseul e gata, participanții se antrenează, medaliile sunt pregătite, ei bine, ce facem cu atmosfera evenimentului? Alergătorii cu experiență spun că atmosfera unui astfel de eveniment are un rol extrem de important pentru ei. Motivația, forța și ambiția celor care se întrec depinde în mare parte și de modul în care sunt susținuți de către suporteri.

Așadar ce trebuie să facă grupurile de susținători care își așteaptă campionii pe marginea traseului? Iată câteva idei și sugestii pentru suporteri, în ceea ce privește crearea atmosferei la competiție. 


Suporterii la alte competiții internaționale

La cele mai populare și prestigioase maratoane din Europa, fanii și-au creat propriile lor tradiții. De exemplu, în Boston, pe o porțiune a pistei numită Wellesley Scream Tunnel, studenții vechiului Wellesley Women's College se adună... pentru a săruta sportivii! 

 Maratonul de la Londra este considerat unul dintre cele mai rapide, dar unii alergători ”donează” viteza unor organizații de caritate. De exemplu, în 2002, unul dintre participanți a intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai lent alergător de maraton, pentru că a finalizat cursa în cinci (!) zile:  a alergat într-un costum de scafandru cu greutatea de 50 de kilograme pentru a atrage atenția publicului la problema leucemiei. A reușit să ajungă la finiș numai datorită grupurilor de suporteri care l-au ajutat. 


Cursele seriei World Marathon Majors, care include maratoanele de la Londra, Boston, Berlin, Chicago, New York și Tokyo, adună zeci de mii de participanți, milioane (!) de fani, aducând astfel numeroase beneficii orașelor respective. Numai în Londra, organizatorii au reușit să doneze mai mult de 830 de milioane de lire sterline unor fundații caritabile.

Astfel de evenimente sportive se desfășoară anual în numeroase alte orașe din lume, devenind, de-a lungul anilor, nu doar curse de întrecere, dar adevărate evenimente de divertisment, care adună mii de oameni pentru distracție, socializare, caritate și relaxare. 

Ce putem face noi pentru o încinge atmosfera la Chisinau Big Hearts Marathon? 

Cine poate ști mai bine răspunsul la această întrebare decât înșiși maratoniștii? I-am luat la întrebări pe participanții la cursă și am aflat ce ar trebui să facă fanii/suporterii pentru a-i ajuta să prindă la puteri, să fie motivați și să ajungă la linia de finiș în cel mai scurt timp.

  • Apă și fructe
Oricât de banal și simplu ar suna, gestul de a întinde o sticlă cu apă unui alergător este chiar magic, mai ales când soarele este arzător, iar participantul se afla la mijloc de traseu. Apropo, traseul Chisinau Big Hearts Marathon este prevăzut cu pit stopuri, așa încât participanții se pot opri pentru apă, izotonice și fructe. 

  • Afișe, flaguri și pancarte
Apa și fructele sunt importante, sigur, dar sprijinul moral cântărește, totuși, un pic mai mult.  

În străinătate, suporterii deja experimentați desenează în avans postere, vin cu cântece, se aprovizionează cu steaguri și montează tot felul de instalații de-a lungul traseului, pentru a le atrage atenția și a-i încuraja pe participanți. 


Te gândești la o pancartă cu un mesaj original? Încearcă să eviți 

clișeele și motivațiile negative precum ”Nu șchiopăta!”, „Toată lumea a trecut deja” etc. Este deja dovedit faptul că doar sprijinul pozitiv inspiră și motivează sportivii, de aceea îți recomandăm să alegi fraze precum ” Te descurci grozav!”, ”Mai ai un pic!” etc.  Binevenite sunt și mesajele umoristice. „Ești mai tare ca Chuck Norris”, „Zâmbește! Gata, poți să uiți de antrenamentele la 6 dimineața!”, „Durerea este temporară. Postarea pe Facebook este pentru totdeauna.” Astfel de mesaje ridică moralul alergătorilor și îi încurajează să continue. 

  • Aplauze, fluierături și strigăte
Zgomotul pe care îl produc suporterii este și el o sursă de forță pentru maratoniști. Iată ocazia numai bună pentru fluierături, strigăte, aplauze. Nu vă sinchisiți să folosiți megafoane, difuzoare și alte dispozitive care produc zgomot. Apropo, orice sportiv este încântat să-și audă numele. Nu este greu să-i recunoști, pe tricoul fiecărui participant este indicat și numele acestuia, nu ezita să-l strigi și aplauzi atunci când se apropie de tine. 

  • Afișe și pancarte personalizate
Unii dintre participanții la cursă sunt însoțiți de grupuri întregi susținători, fapt care îi motivează și mai mult. Dacă printre participanți se află și prietenul/fratele/verișorul/colegul tău,  adună o echipă de suporteri și organizați totul până la cel mai mic detaliu. Vă puteți despărți de-a lungul traseului pentru a vă asigura că alergătorul vostru are acces la apă, fructe, băuturi energizante și izotonice (dacă le folosește). Va fi încântat să vă vadă, crede-ne pe cuvânt,

Este important să ții cont de faptul că sportivul ar trebui să vă poată observa cu ușurință printre alți spectatori, de aceea asigură-te că porți hainele colorate, afișe sau flaguri și alte lucruri care să te scoată în evidență. Poți imprima o fotografie amuzantă a participantului într-o dimensiune foarte mare, o poți lipi pe carton ridica pe un stâlp - nu va putea trece neobservată și fără să trezească emoții pozitive pentru alergător.  Aplicațiile pentru smartphone, precum Find My Friend, pot fi foarte utile, în acest sens, întrucât veți ști exact unde se află și când e momentul să vă pregătiți. 


Un alt truc: echipele de suporteri deja experimentați folosesc adesea biscuiți confetti în a doua jumătate a distanței, alergătorii primind acești biscuiți înțeleg că startul este deja mai departe decât linia finiș și prind astfel încă mai mult curaj. În plus, biscuiții sunt chiar foarte buni. 

O altă idee ar fi ca întregul grup de suporteri ar alerga ultimii 100-200 de metri alături de participant - asta ar crea cu adevărat un moment memorabil, dar și amuzant în același timp.