ȘTIRI MARATON

Primul Maraton din Chişinău 2015: 10 000 de oameni au intrat în istorie!

Acum, când primul Maraton Internaţional din Chişinău a trecut deja, iar emoţiile s-au potolit, trebuie să facem totalurile evenimentului sportiv istoric pentru oraşul şi ţara noastră.

Aşadar, 10 mii de oameni! Zece mii de oameni au ieşit la linia de start pe 26 aprilie, peste 1000 dintre ei au alergat pe distanţele de 10, 21 şi 42 km. Revizuind startul, filmat din aer, chiar şi noi, organizatorii, suntem frapaţi de amploarea evenimentului desfăşurat. Ochii ni se umplu de lacrimi şi ne trec fiorii…
La 26 aprilie de la 00:00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale au început pregătirile active pentru competiţie. A fost construit arcul pentru start şi finiş, au fost instalate îngrădirile şi puse la punct ultimele detalii organizatorice. De la ora 04:00 au început lucrările de amenajare a întregului traseu, care a cuprins bd.Ştefan cel Mare de la intersecţia cu strada Toma Ciorbă, strada Ciuflea, bd.Dacia până la intersecţia cu str.Trandafirilor şi invers.
La ora 07:00 deja a fost deschis punctul de eliberare a pachetelor de start participanţilor, care nu au reuşit să facă acest lucru mai devreme. Prezentatorul MC Mike a început programul de divertisment pe scenă, iar alergătorii au început să se adune la locul startului.
La scurt timp Piaţa Marii Adunări Naţionale era plină de lume în tricourile vesele ale maratonului, suporteri, părinţi, prieteni şi apropiaţi. Iată o mamă, care îi dă sfaturi micuţului său, care intenţionează să participe la cursa Fun Run de 3 km… Iată şi un grup de prieteni, care râd şi discută vesel înainte de a parcurge distanţa de 10 km… Iată un maratonist concentrat, care urmează să parcurgă eroic 42 km. Cu toţii sunt atât de diferiţi, dar uniţi de aceeaşi pasiune – ALERGĂRILE.
26 aprilie este o dată comemorativă. Este ziua în care s-a produs avaria la Centrala atomoelectrică Cernobîl. În 2015 s-au împlinit 29 de ani de la acea catastrofă teribilă. Anume din acest motiv, înainte de startul Maratonului din Chişinău, pe bd.Ştefan cel Mare s-a desfăşurat un marş în cinstea participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei. Alergătorii au petrecut coloana cu aplauze.
La ceremonia de deschidere au luat cuvântul primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, ministrul tineretului şi sportului al RM, Serghei Afanasenco şi organizatorul principal al Maratonului din Chişinău, preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, Dmitrii Voloşin.о марафона и президент общественной организации Sporter.
Şi iată alinierea, la start, atenţie, marş! Startul general a fost dat la 11:00. Coloana colosală de oameni, care s-a întins dincolo de str.Bănulescu Bodoni, a pornit din loc. Startul propriu-zis a durat câteva minute
Apoi, evenimentele s-au desfăşurat vertiginos. Nu au trecut nici 15 minute, că au ajuns la finiş primi participanţi la Fun Run. Decorarea premianţilor şi iarăşi finiş – la cursa de 10 km. Câştigător pe această distanţă a devenit vestitul sportiv moldovean, care va reprezenta ţara noastră la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio de Janeiro, Roman Prodius. Timpul său oficial a fost 0:33:07.
În decurs de un minut, au păşit de linia de finiş Ivan Siuris şi Maxim Raileanu, care au luat argintul şi bronzul.
La femei pe distanţa de 10 km au urcat pe piedestalul de onoare Natalia Cerches (0:40:51), Iulia Tcaciova (0:46:04) şi Diana Livadaru (0:49:17).
În plus, sponsorul general al Maratonului Internaţional din Chişinău, compania Petrom Moldova, i-a decorat pe primii zece participanţi ajunşi la finiş la categoria masculină şi feminină.
De asemenea, în pauza dintre finişul curselor de 10 km şi 21 km au fost premiaţi deţinătorii celor mai originale costume (pe noi ne-a cucerit tânărul în costumul…unui coş de gunoi. Tot timpul aveam impresia că vrea să fure un coş de gunoi din piaţă :)) ).

Câştigătorul pe distanţa de semimaraton a devenit Nicolai Gorbuşco din Tiraspol. El a parcurs 21 km timp de 1:09:32. El l-a depăşit cu 2 minute pe Mihail Bizniuc, care a urcat pe a doua treaptă a podiumului. Cu întârziere de doar câteva secunde a ajuns la finiş al treilea premiant – Roman Ciobanu.
La femei a câştigat reprezentanta Tiraspolului, Olesea Smovjenco, cu timpul final 1:29:15. Ea a fost urmată de Natalia Clipca – locul II şi Natalia Ceban – locul III.
Primii zece la femei şi bărbaţi, la fel, au fost premiaţi de compania Petrom Moldova.
Apoi a urmat aşteptarea chinuitoare a principalilor eroi ai zilei, cei care s-au încumetat să parcurgă 42 km 195 m. „Haide-Hai!”, le strigau voluntarii şi spectatorii sportivilor, care în pofida arşiţei continuau să alerge spre finiş. Iată ultima cotitură, încă un kilometru, a rămas încă puţin ! Şi iată că în zare s-au văzut primii finisori. Aplauze!
Vitalie Gheorghiţă a devenit câştigătorul primului Maraton Internaţional din Chişinău, cu timpul de 2:42:11. În sport secundele decid totul… Astfel, lui Ghenadie Ţîmbalist nu i-au ajuns 6 secunde până la locul întâi! Al treilea a ajuns la finiş Igor Ţîmbalari(2:51:58).
Apropo, i-a decorat pe câştigători organizatorul principal al maratonului Dmitrii Voloşin, care a urcat în scenă imediat după ce a ajuns la finiş în cursa de 42 km.
„Ţineţi minte aceste nume! Ele fac parte din istorie! Vreau să le mulţumesc tuturor sportivilor profesionişti, care astăzi au preferat maratonul nostru, în locul celor de peste hotare, care le aduc venituri. Le mulţumesc tuturor alergătorilor, celor care au venit să ne susţină, tuturor celor care au participat la organizare. De acum înainte Maratonul din Chişinău se va desfăşura anual şi cu fiece an evenimentul va lua amploare”, a totalizat Dmitrii Voloşin.
Printre femei, pe distanţa de maraton au ajuns la finiş doar 9 persoane. Câştigătoare a fost Aleksandra Kirillova din Odessa. Ea a avut nevoie de 3:33:50 pentru a parcurge distanţa. Al doilea cu timpul 3:42:07 a fost Oliga Poleanskaia, la fel din Odessa. La ucrainenele de pe podium s-a alăturat Valentina Delion din Chişinău, cu rezultatul 3:59:30.
Cel mai spectaculos finiş a fost al participantului la cursa de maraton Vadim Jeleascov. Cu câţiva metri până la linia de finiş el a căzut în genunchi şi a cerut-o în căsătorie pe iubita sa Irina. „Am înţeles că nu mai vreau să alerg de unul singur. Vreau ca tu să alergi alături de mine toată viaţa”, – cu aceste cuvinte participantul maratonului şi-a încheiat cursa. Auzind un „Da” drept răspuns, tinerii au ajuns la finiş împreună, ţinându-se de mâini.
Ultimul a ajuns la linia de finiş pacemakerul orientat pe timpul 6:00:00 – moartea ghinionistă Dji. Totuşi a ajuns la finiş şi şi-a primit medalia bine merită. Cu aceasta primul Maraton Internaţional din Chişinău a fost declarat închis.
Uite aşa.
Dacă să vorbim în cifre, au fost circa 10 000 de participanţi. Printre ei au fost reprezentanţi din peste 30 de ţări. Pentru ca evenimentul să aibă loc, timp de câteva luni a lucrat neobosit o echipă din 30 de organizatori. În ziua maratonului pe distanţă au fost implicaţi peste 250 de voluntari. Precizia rezultatelor a fost monitorizată de o brigadă alcătuită din 12 arbitri de la Federaţia de Atletism a RM. Încă zeci de oameni şi-au adus contribuţia şi au ajutat la soluţionarea problemelor de ordin organizatoric. Şi bineînţeles, desfășurarea Maratonului Internaţional din Chişinău ar fi fost imposibilă fără ajutorul sponsorului general Petrom Moldova şi susţinerea Ministerului Tineretului şi Sportului al RM.
Uraaaaaa! Am făcut acest lucru!
Mai multe fotografii puteţi găsi pe pagina oficială a maratonului de pe Facebook.

Date statistice în detalii:
42 km
  • Au finisat etapa: 100
  • Bărbaţi = 91
  • Femei = 9
  • Nu au încheiat-o = 32
  • Nu s-au prezentat la start = 8
  • În total s-au înregistrat = 140
21 km
  • Au finisat etapa: 271
  • Bărbaţi = 215
  • Femei = 56
  • Nu au încheiat-o = 45
  • Nu s-au prezentat la start = 28
  • În total s-au înregistrat = 345
10 km
  • Au finisat etapa: 714
  • Bărbaţi = 506
  • Femei = 208
  • Nu au încheiat-o = 29
  • Nu s-au prezentat la start = 173
  • În total s-au înregistrat = 914
Toate rezultatele