ȘTIRI MARATON

Chisinau Marathon ia startul pentru a 10-a oară

Chisinau Marathon a ajuns, în ritm de alergare, la cea de-a zecea aniversare: în septembrie va avea loc cel de-al 10-lea start! Haideți să ne amintim de unde a început cea mai strălucită sărbătoare de alergare din Moldova și cum a evoluat, tinzând spre noi realizări.

Ce a adus cu sine maratonul

Chisinau Marathon a devenit un eveniment important pentru întreaga Moldovă. Acesta schimbă viața oamenilor, a capitalei, a țării, a societății.

În cazul unor oameni, maratonul i-a ajutat să adopte un stil de viață sănătos. Pentru alții, le-a adus noi prieteni, i-a inspirat la noi realizări și i-a ajutat să creadă în forțele proprii. Datorită maratonului, un număr mare de oameni au reușit să devină o versiune mai bună a lor însăși.

De la primul start, Chișinăul a început să se transforme dintr-un oraș provincial într-o mică și confortabilă capitală europeană, care are cu ce să se mândrească. Chisinau Marathon a devenit un motiv de mândrie, pentru că nu orice țară se poate lăuda cu propriul maraton internațional.

Datorită Chisinau Marathon, oameni din zeci de țări au descoperit Moldova și s-au îndrăgostit de țara noastră.

Cum a fost făurit Chisinau Marathon

  • Înainte de Chisinau Marathon, la Chișinău a mai fost organizată o cursă de 42 km și 195 de metri, în 1986.
  • La 26 aprilie 2015, asociația obștească Sporter a organizat primul Maraton Internațional Chișinău și l-a transformat într-un eveniment anual. Atleților le-au fost oferite trei distanțe competitive: 42 de kilometri, 21 de kilometri și 10 kilometri. În același timp, a fost organizată prima ediție a cursei Fun Run de 3 kilometri. Primul maraton a atras 10.000 de persoane!
  • 2016: deja 15.000 de participanți au venit la linia de start. Acest lucru a confirmat o dată în plus că avem nevoie de un maraton la Chișinău. În premieră a fost organizată cursa pentru copii.
  • 2017: maratonul a fost reprogramat pentru toamnă. A fost adăugată o nouă distanță de concurs: 5 kilometri. Geografia participanților a acoperit deja peste 50 de țări!
  • 2018: anul recordurilor. 18 000 de atleți au luat startul, dintre care unul din nouă a venit din străinătate. Alergătorul kenyan Benjamin Kiprop Serem a stabilit un record al traseului: 42 de kilometri în 2 ore 16 minute și 38 de secunde. Maxim Răileanu a stabilit recordul traseului la semimaraton: 21 de kilometri în 1:06:12. Iar pentru ca sportivii în scaun cu rotile să poată participa și ei, a fost deschisă o distanță specială - Marathon for All.
  • 2019: aniversarea de cinci ani High Five a atras și mai mulți participanți, iar cursele speciale pentru copii au fost denumite KIDS RUN DAY.
  • 2020: restricțiile cauzate de pandemie au făcut modificări în organizare – pe 27 septembrie, la ora 9:00, alergătorii din toate colțurile lumii au ieșit să alerge Online Chisinau International Marathon.
  • 2021: maratonul a fost primul eveniment sportiv de amploare după un an și jumătate de pandemie. A fost organizată chiar și testare rapidă gratuită la coronavirus pentru participanți și suporteri.
  • 2022: aducând un omagiu bunăvoinței și ospitalității oamenilor din Moldova, organizatorii au numit cel mai mare și mai strălucitor eveniment de alergare din țară "Chisinau Big Hearts Marathon".
  • 2023: Chisinau Marathon a devenit un reper de unitate pentru oameni. Sportivii au alergat sub deviza: "Maratonul este mai mult decât alergare. Este o dovadă că suntem uniți". Organizatorii au donat o parte din taxele de înscriere Asociației Viața fără leucemie pentru micii pacienți internați în secția Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic.

Ce va urma

Ceea ce va urma va fi încă mai incitant! De la primul start, Chisinau Marathon a ajuns la nivelul 10 și a învățat să adune zeci de mii de sportivi din zeci de țări. Și toți cei care decid să se alăture acestei sărbători sportive au o experiență de nota 10, deoarece au parte de o sărbătoare incredibilă, cu energie și emoții de neuitat. Iar medalia de finisher nu înseamnă numai faptul că ai alergat un maraton. Mai înseamnă și 10 puncte pentru putere, voință și determinare.
Hai să alergi maratonul! Ne bucurăm să-i regăsim la linia de start pe cei care au alergat deja la Chisinau Marathon și îi vom primi cu entuziasm pe noii veniți. Chiar dacă nu ai mai alergat până acum, deschide-ți spațiul imens de posibilități pe care îl oferă maratonul - startul aniversar de 10 ani este un motiv excelent pentru a face acest lucru. Alege o distanță de 5, 10, 21 sau 42 de kilometri, înregistrează-te, începe să te antrenezi și devino cel care ai visat întotdeauna să fii.