ȘTIRI MARATON

Maraton vs Sprint - alege-ți ritmul

Alergarea este una dintre cele mai accesibile modalități de a-ți întări corpul și mintea. Totuși, există o abordare diferită a antrenamentelor. Unii oameni aleargă repede, dar nu pot menține viteza prea mult timp. Alții preferă un ritm ponderat în care străbat distanțe incredibile. Care este varianta optimă?

Maratonul și sprintul sunt cei doi poli în lumea alergării. Sprintul este o alergare scurtă, dar în forță, la viteză maximă. Sprintul solicită mobilizarea rapidă a mușchilor, dar îi epuizează rapid – acesta este și ritmul vieții noastre cotidiene stresante.

Alergarea de maraton nu este despre viteză, ci despre forță și rezistență. Aceasta stimulează activitatea tuturor organelor și sistemelor, întărește armonios oasele și mușchii, îmbunătățește coordonarea. Un bonus este efectul psihologic. Alergările lungi și ponderate stimulează eliberarea de endorfine – hormoni ai fericirii, sunt aliații noștri în lupta împotriva depresiei și anxietății. S-a demonstrat că alergările lungi stimulează stima de sine, te ajută să te relaxezi și să găsești pacea interioară.
Maratonul este o modalitate excelentă de a scăpa de stresul nesfârșit și de a-ți ameliora sănătatea. Alergările lungi periodice, din plăcere, duc la o viață lungă și fericită. Întrebarea este cum să faci antrenamentul sistematic.

O soluție excelentă este să îți stabilești un obiectiv realizabil și măsurabil. De exemplu, să alergi Chisinau Big Hearts Marathon 2023. Dacă te înscrii acum la cursă și începi să te antrenezi, vei primi un premiu neprețuit – obiceiul de a alerga – împreună cu medalia pentru distanța aleasă.
Stabilește-ți scopuri ambițioase, înscrie-te la 5, 10, 21 sau 42 km și schimbă-ți viața.