ȘTIRI MARATON

Combustibil pentru mușchi – cum ar trebui să alimenteze un maratonist

Maratonul este ca un iceberg. Toți văd rezultatul, dar există o parte imensă subacvatică ascunsă de priviri – procesul de pregătire și recuperare. Alimentația este o parte important pe care nu mulți o cunosc. Așadar, ce trebuie să mâncați ca să alergați mai bine cursa de maraton?

O dietă echilibrată este lucrul pe care e nevoie să-l adoptați cu mult înainte de start. Este la fel ca și în cazul antrenamentului: consecvența creează un efect cumulativ asupra fortificării și rezistenței organismului.
În etapa de pregătire, mâncați cu cel puțin 2 ore înainte de antrenament. Nu uitați să vă supliniți energia imediat după antrenament. Potrivite pentru această perioadă sunt gustările cu carbohidrați.
Monitorizați-vă starea din timpul exercițiilor fizice cu condiția că mâncați ceva diferit de fiecare dată. Nu vă simțiți prea bine? Vi se pare că nu aveți destulă energie? Dacă ați notat ce ați mâncat până la antrenament, veți ști exact ce anume trebuie exclus din alimentație în ajunul cursei principale!
Cu două săptămâni înainte de maraton, măriți cantitatea de carbohidrați cu IG scăzut, iar cu câteva ore înainte de start, încărcați-vă „bateriile” cu carbohidrați lenți și proteine. Anume pentru asta a fost conceput ospățul din ajun de maraton – pasta party.
În timpul maratonului, o dată la fiecare 40-60 de minute, luați geluri energetice, batoane și gustări. Iar după trecerea liniei de sosire, aveți grijă să vă recuperați forțele. Și nu uitați să beți suficientă apă cu electroliți!
Abordați o dietă echilibrată și înregistrați- vă la cursă - marathon.md