ȘTIRI MARATON

Chisinau Marathon: 10 ani care ne-au schimbat

Acum 10 ani era greu de crezut că la Chișinău poate fi organizat un maraton anual, de rang internațional. Iar acum, Chisinau Marathon este unul dintre simbolurile Moldovei. Cum se îndeplinesc visele și cum reușesc ele să ne schimbă?

La start

Ideea de a organiza anual un maraton internațional, îi aparține lui Dmitrii Voloșin, un bine cunoscut antreprenor. El nutrea această idee încă din 2012. Dmitrii este un maratonist IronMan. A participat la multe competiții internaționale și a văzut cât de uimitoare sunt aceste evenimente, cât de mult inspiră și ce impact pot avea asupra orașelor și țărilor în care se desfășoară.
La început, organizarea unui maraton internațional în capitala Moldovei părea o fantezie nerealizabilă, însă în 2015 a ajuns un vis devenit realitate. Pe 26 aprilie, 10.000 de atleți din 30 de țări s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale. Atunci s-a născut Chisinau Marathon, a luat startul în forță și s-a făcut imediat cunoscut. Iar organizatorul său permanent a fost și continuă să fie organizația sportivă Sporter.
"Aleargă pentru că poți" a fost sloganul primului Chisinau Marathon.
Ei chiar au putut!

Atenție

În fiecare an, Chisinau Marathon crește și strălucește tot mai mult. Timp de 10 ani, dragostea pentru sport unește în cadrul maratonului oameni din diferite grupuri sociale, vârste și niveluri de pregătire fizică.
Maratonul are recorduri și tradiții. Una dintre ele sunt cursele pentru copii. Dacă la primul start pentru copii s-au aliniat doar 50 alergători, acum sute de copii concurează la fiecare categorie de vârstă! Pentru ei s-a alocat chiar și o zi specială - KIDS RUN DAY.
Sportivii în scaun cu rotile concurează într-o categorie proprie în ziua mare a Chisinau Marathon. Marathon for All este o dovadă excelentă că principalul lucru pentru victorie este voința.
Ediția de anul trecut a Chisinau Marathon a unit și mai mult oamenii. Organizatorii au donat o parte din fiecare taxă de înscriere către Asociația Viața fără leucemie. În acest fel, toți participanții la cursă au susținut micii pacienți ai secției pentru copii de la Institutul Oncologic.
Crește în fiecare an nu doar numărul participanților la Chisinau Marathon. Numărul țărilor din care vin sportivii în Moldova aproape că s-a dublat - acum sunt peste 50 de țări! Maratonul a fost cel care i-a ajutat pe toți acești oameni să descopere țara noastră și să o iubească cu sinceritate, iar astăzi fiecare dintre acești sportivi este un ambasador dedicat al Moldovei. Chiar și maratonul în sine a devenit ambasador, pentru că reprezintă una din cărțile de vizită ale țării noastre, iar mesajul și ideea pe care le poartă contribuie la formarea unei imaginii pozitive asupra Moldovei.
Și, bineînțeles, Chisinau Marathon își îndeplinește perfect misiunea principală: promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos. "Noi am reușit să depășim mentalitatea poporului nostru, și să demonstrăm că odihna bună nu e neapărat o masă înflorită, ci poate fi și un mod de viață activ, scrie Dmitri Voloșin pe blogul său. - Și asta, după cum ni se pare, a jucat un rol foarte important în favoarea dezvoltării sportului amator."
Maratonul i-a învățat pe chișinăuieni să participe la alergări regulate. Oamenii se adună cu plăcere la antrenamentele organizate de echipa maratonului. În același timp sportul devine și o parte a culturii corporative.
Ei au reușit!

Marș!

Chisinau Marathon a devenit un eveniment de importanță națională și internațională. Zi de zi, an de an, acesta schimbă viața oamenilor, a capitalei, a țării și a societății noastre. Sunt 10 ani de dragoste pentru sport, iar acesta este doar începutul!
Intră și tu în lumea maratonului. Nu contează câți ani ai sau când te-ai antrenat ultima oară. Încalță adidașii, ieși la linia de start - și aleargă spre victorii! Fiecare călătorie începe cu primul pas.