ȘTIRI MARATON

Chisinau Big Hearts Marathon-2023: cum a fost?

Am reușit! Nu a fost ușor, dar am făcut tot posibilul ca cel mai “inimos” maraton să răsune în toată capitala Moldovei și în întreaga lume. Evenimentul a devenit o emblemă a Moldovei și un magnet pentru alergătorii din întreaga lume.

Pentru ca această sărbătoare sportivă să fie deosebită și memorabilă, a fost nevoie de eforturile comune ale întregii noastre echipe. Am muncit din greu zile în șir, pentru ca voi toți să puteți alerga pe distanța aleasă și să vă încărcați cu energie sportivă pozitivă.

Pregătirile pentru maraton au început cu aproximativ un an în urmă. Desigur, nu este primul eveniment sportiv pe care îl organizăm și desfășurăm. Dar de data aceasta totul a fost nou și, prin urmare, nu a fost deloc ușor. Dar, totuși, s-a meritat! În ceea ce privește amploarea și nivelul de organizare, maratonul nostru nu este mai prejos de evenimente similare desfășurate în alte țări.
Am început să ne pregătim de maraton gândindu-ne și discutând despre cine va fi responsabil pentru start, sosire, punctele de hidratare, zona de relaxare, cine va lucra cu presa și fotografii, ce și unde va fi amplasat.

Apoi ne-am apucat să elaborăm un design unic pentru medalii, tricouri și rucsacuri. Recunoașteți că accesoriile pentru maraton au ieșit foarte bine! Designul medaliei merită o atenție deosebită, întrucât această distincție onorabilă și unică reflectă spiritul “Maratonului Inimilor Mari”: împreună suntem o forță.
Faza cea mai activă în pregătirea maratonului a început cu aproximativ două luni înainte de eveniment. Literalmente, în fiecare zi ne gândeam la ce ar putea fi îmbunătățit și adăugat la ceea ce fusese deja făcut. În plus, mult efort ne-a solicitat munca de organizare, deoarece trebuiau coordonate atât de multe lucruri cu autoritățile locale. Un maraton de amploare reprezintă întotdeauna o schimbare în modul obișnuit al vieții din oraș. Unele străzi sunt blocate, traficul este redirecționat etc. Chisinau Big Hearts Marathon nu a fost o excepție și ne-a luat mult timp și efort ca să punem la punct toate aceste aspecte. În rezultat, am avut grijă ca fiecare dintre participanți să beneficieze de condiții de siguranță și confort.
În ultima săptămână dinaintea maratonului, timpul nu mai era numărat în zile, ci în ore. Trecând peste emoții, calmându-ne și încurajându-ne unii pe alții, am venit în fiecare zi la locație, am vizualizat cum și ce se va întâmpla, ne-am adus aminte ce nu am apucat să facem și am lucrat la ceea ce ar putea împiedica desfășurarea maratonului. După cum s-a dovedit, am reușit să prevedem totul și să eliminăm toate scăpările. Evenimentul a decurs fără probleme!
Apoi a venit ultima zi de joi înainte de maraton și ne-am ascuns emoțiile, pentru că trebuia să ne întâlnim cu partenerii comerciali. Organizatorii și partenerii au discutat detaliile maratonului. Partenerii au rămas mulțumiți, iar pregătirile au intrat pe ultima sută de metri.

Când mai rămăsese o zi până la maraton, s-a dovedit că unele lucruri nu au fost făcute și că ceva putea fi refăcut. Într-un cuvânt, aproape că nu mai aveam timp și erau atât de multe de făcut încât a trebuit să lucrăm atât ziua, cât și noaptea. Ceea ce ne-a salvat a fost faptul că toată lumea a lucrat în mod organizat și fără zarvă. Fiecare era ocupat cu ceva anume și își dădea seama că totul depindea de el în acel moment.

Iar când orașul a adormit, organizatorii și-au luat un al doilea suflu. Și atunci a început adevărata magie. Când scena și arcul de start au fost instalate deasupra orășelului de start, ne-am dat seama că suntem cu adevărat pregătiți.
A sosit mult așteptata zi de sâmbătă, când alergători de toate vârstele au început să vină în piața principală din Chișinău ca să alerge cursa veselă și distractivă Fun Run. Iar la ora 12, organizatorii au predat ștafeta copiilor care au venit să participle la Big Hearts Kids Marathon. Fiecare dintre ei și-a trasat obiectivul – o distanță pe care să o parcurgă.
În ultima noapte înainte de maraton, orașul adormise treptat, iar noi nu puteam decât să visăm la somn. Degeaba, dar cel puțin am dormit bine după eveniment. În acea noapte, organizatorii și-au luat un al doilea suflu, iar tot ceea ce nu fusese făcut înainte a fost făcut într-un ritm mai rapid. Împreună cu poliția am pregătit întregul oraș – am lucrat din greu la punctele de hidratare, la închiderea străzilor și la alte momente organizatorice.

Și apoi a venit ziua X, eveniment pentru care ne pregătisem un an întreg. A treia zi fără somn, am stat în piață și am așteptat cu nerăbdare primul participant. Când toți alergătorii s-au adunat, a început alinierea și am dat startul solemn la cel mai mare eveniment al anului.
Chisinau Big Hearts Marathon-2023 a decurs perfect! A fost multă lume, multă voie bună și mult drive. Toți participanții, dar și susținătorii au rămas mulțumiți. Și cel mai important, după finiș, am avut ocazia să ne unim inimile. Conform tradiției, am făcut o poză finală cu întreaga echipă pentru a surprinde acest moment intens.
Și acum, cu sufletul împăcat, anunțăm rezervare timpurie pentru Chisinau Big Hearts Marathon 2024!