• Română
    • Русский
    • English

Comitetul organizatoric al maratonului a relatat despre lucrările executate

dmitri voloshin, chisinau marathon

La 31 martie în incinta Ministerului Tineretului şi Sportului al RM a avut loc şedinţa de raportare a comitetului organizatoric al Maratonului Internaţional din Chişinău. La şedinţă au avut acces şi reprezentanţii mass-mediei.

La ea au fost prezenţi ministrul tineretului și sportului al RM, Serghei Afanasenco, preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, organizatorul principal al Maratonului din Chişinău, Dmitri Voloşin, organizatorul Maratonului din Chişinău, Roman Ştirbu, managerul organizaţiei obşteşti Sporter, Ecaterina Baclanova şi consultantul ministrului privind Maratonul din Chişinău, Artur Suhih.


În cadrul întrevederii, organizatorii au relatat despre lucrările executate şi despre problemele, care urmează să fie rezolvate. De remarcat că organizarea Maratonului din Chişinău, care va avea loc la 26 aprilie, decurge conform planului.

– Pe 30 martie, la şedinţa de dimineaţă a primăriei municipiului Chișinău, primarul general Dorin Chirtoacă personal a semnat autorizaţia de desfăşurare a maratonului, aprobând astfel data, ora şi itinerarul. Acesta este principalul aspect care a fost rezolvat, – a spus Ecaterina Baclanova, managerul organizaţiei obşteşti Sporter.

comitetul organizatoric, chisinau marathon

Organizatorul principal al Maratonului din Chişinău, Dmitri Voloşin, a relatat de ce s-a optat pentru stilistica naţională la Maratonul din Chişinău.

– Am decis ferm că suntem gata să organizăm Maratonul din Chişinău la sfârşitul verii 2014. În toamnă am început să lucrăm activ la realizarea acestei idei. Am elaborat site-ul, logoul şi sloganul. Logoul Maratonului din Chişinău este executat în stil naţional, pentru a sublinia caracterul autentic al Moldovei.

Sloganul nostru este „Aleargă, pentru că poţi!”. Dorim ca fiecare să creadă în propriile forţe şi să participe la Maratonul din Chişinău, pe orice distanţă. În aceiaşi ordine de idei am filmat şi spotul publicitar. În cadrul lui sportivi profesionişti şi amatori, vedetele show-businessului moldovenesc şi locuitorii de rând ai ţării noastre povestesc de ce aleargă. Acum suntem la etapa de finisare a lucrărilor de montare. Credem că săptămâna aceasta veţi vedea deja versiunea finală.

Este în plină desfăşurare producerea medaliilor comemorative, care vor fi înmânate tuturor participanţilor la linia de finiş, precum şi a tricourilor oficiale ale Maratonului din Chişinău, care sunt incluse în pachetul de start. Toate sunt de fabricaţie autohtonă, sunt produse în Moldova.

În afară de partea competitivă, precum am mai spus, dorim să transformăm Maratonul din Chişinău într-o sărbătoare pentru tot oraşul şi ţara în ansamblu. De aceea, de-a lungul traseului pregătim surprize pentru sportivi şi spectatori. Acestea vor fi spectacole teatrale, evoluţii ale muzicienilor, bucate gustoase şi multe altele, – a relatat Dmitri Voloşin.

chisinau marathon, dmitri voloshin

Organizatorul Maratonului din Chişinău, Roman Ştirbu, a dezvăluit detaliile tehnice şi a numit cifre concrete.

– În luna februarie a fost lansat site-ul oficial al maratonului. Ne-am străduit să facem designul acestuia extrem de simplu, dar să-l completăm la maximum cu informaţii. Site-ul deja este destul de popular – din momentul lansării deja a fost accesat de peste 50 de mii de vizitatori unici.

La ora actuală sunt înregistraţi circa 600 de doritori de a participa, sunt cifre îmbucurătoare. Reamintesc faptul că pe site există funcţia de achitare a plăţii pentru participare la maraton cu cardul bancar. Este foarte comod şi accesibil în toate colţurile lumii. Cât îi priveşte pe sportivii străini, deja s-au înregistrat doritori din România, Rusia, Ucraina, chiar şi din America. Astfel, maratonul oficial va avea caracter internaţional.

După cum s-a menţionat în repetate rânduri, rezultatele maratonului vor fi înregistrate de un sistem sportiv profesionist de cronometrare. Au fost achiziţionate trei transpondere de la compania germană Race Result, care deserveşte circa 3000 de evenimente sportive pe an în întreaga lume. Săptămâna trecută au fost efectuate ultimele testări sub vizorul unui specialist din Germania, care a sosit în Moldova special cu acest scop. Totul funcţionează perfect.

Dacă vorbim despre capitolul financiar, deocamdată Maratonul din Chişinău este un eveniment nerentabil. Suntem bucuroşi că am găsit un sponsor – compania Petrom-Moldova, o parte a cheltuielilor ne-am asumat-o noi. Însă nici nu poate fi vorba despre obţinerea vreunui profit, – a spus Roman Ştirbu.

ministerul tineretului si sportului, dmitri voloshin

Managerul organizaţiei obşteşti Sporter, Ecaterina Baclanova, a povestit despre itinerarul Maratonului din Chişinău şi despre atragerea participanţilor.

– În octombrie 2015 existau câteva versiuni ale traseului, cu care am mers la Inspectoratul de patrulare şi am început să le examinăm din punctul de vedere al comodităţii traficului rutier. Iniţial a fost aprobat preliminar un inel de 21 km (Botanica-Sculeni, prin Centru). Indiscutabil, liniile de start şi finiş de la bun început erau situate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

În urma unei serii de discuţii, la care s-au alăturat Ministerul Transporturilor al RM şi Regia Transport Electric Chişinău, s-a luat decizia de a modifica uşor harta şi de a reduce inelul până la 10,5 km. Acest lucru a fost făcut pentru ca automobiliştii şi locuitorii capitalei să nu se confrunte cu multe incomodităţi.

Bineînţeles securitatea sportivilor este pe locul întâi, de aceea pe tot itinerarul va fi închisă circulaţia rutieră şi practic în totalitate va fi îngrădită, la fiecare intersecţie vor activa ofiţeri de patrulare. Dorim ca participanţii să nu-şi facă griji pentru securitatea lor şi să se gândească doar la distanţa pe care o au de parcurs.

Cât priveşte participanţii, actualmente lucrăm în vederea atragerii elevilor şi studenţilor. Dorim să-i redăm maratonului un caracter spectaculos şi de anvergură!

Un alt aspect important sunt voluntarii. La Maratonul din Chişinău nu ne vom putea descurca fără ajutorul lor. Ne bucură faptul că mulţi au reacţionat şi sunt gata să devină parte a acestui eveniment important. Deja s-au adunat aproape 300 de voluntari. Ei vor participa la câteva întrevederi de instruire, pentru a le explica ce au de făcut.  Desigur ne vom strădui să-i stimulăm la maximum pe voluntari, de exemplu, fiecare din ei va primi o diplomă nominală cu privire la participare cu ştampila Ministerului Tineretului şi Sportului al RM semnată de către ministru. Acesta este un document important pentru CV, – a relatat Ecaterina Baclanova.

chisinau marathon, ministerul tineretului si sportului

Consilierul ministrului cu privire la Maratonul din Chişinău, Artur Suhih, s-a adresat către locuitorii capitalei moldoveneşti cu solicitarea de a fi mai loiali faţă de acest eveniment.

– Maratonul din Chişinău este un eveniment de o importanţă deosebită pentru Moldova. Ţinem să le atragem agenţia chişinăuienilor şi să-i rugăm să fie mai loiali şi să-şi planifice din timp ziua, ţinând cont de faptul că pe 26 aprilie circulaţia transportului public şi automobilistic în capitală va fi modificată, – a spus Artur Suhih.

Ministrul tineretului și sportului al RM, Serghei Afanasenco, a fost mulţumit de raportul prezentat şi de volumul de lucru îndeplinit de către organizatori şi a subliniat că Ministerul îi acordă Maratonului din Chişinău toată susţinerea necesară.

– Maratonul din Chişinău se va desfăşura conform tuturor regulilor, s-a ţinut cont de toate aspectele în plan organizatoric şi al securităţii, – a conchis Serghei Afanasenco.

comitetul organizatoric, ministerul tineretului si sportului


Irina Coreachina pentru marathon.md