Măsurarea traseului Maratonului din Chișinău de către Asociația AIMS

IMG_3926Traseul Maratonului Internațional din Chișinău a fost măsurată de către reprezentantul  Asociaţiei Internaţionale a Maratoanelor și Curselor de Distanţă (AIMS). AIMS este o organizație sportivă internațională non-profit, care reunește peste 400 de maratoane și curse din 120 de țări, acum Republica Moldova a devenit cea de-a 121 țară.

Un pas important de incluziune și cooperare deplină cu AIMS a devenit măsurarea traseului Maratonului din Chișinău.

[000190]Recent, capitala noastră a fost vizitată de italianul Paolo Ottone, reprezentantul AIMS, principalul motiv pentru sosirea la Chişinău a fost măsurarea precisă a traseului de maraton. La întâlnirea cu organizatorii maratonului, echipa Sporter, Paolo a declarat într-un interviu cu ce se ocupă această asociaţie și cum el va măsura traseul (interviul poate fi citit aici).

[000066]Seara la data de 12 ianuarie, Paolo Ottone împreună cu echipa Sporter, reprezentată de Mariana Manole și reprezentantul Federației de Atletism din Moldova, Ion Frunză, au măsurat traseul maratonului pe străzile principale ale Chișinăului.

[000064]Pentru măsurare, se folosește un contor mecanic, care se fixează pe roata din față a bicicletei și în dependență de rotații, pe parcursul distanței, sistemul începe calcularea ei. Odată ce este realizată calibrarea, se măsoară distanța, apoi iarăși se calibrează contorul, pentru a fi siguri că s-a parcurs distanţa exactă de la start la finiș pentru că în momentul măsurării pot apărea fluctuaţii de temperatură care afectează măsurarea traseului.

[000117]În acest video puteţi vedea modul în care a fost măsurat traseul:

După finisarea măsurărilor, Paolo, împreună cu d-nul Ion Frunză, au făcut un rezumat al evenimentului. Aprobând distanța, Maratonul din Chișinău a fost inclus în calendarul oficial de evenimente AIMS.

[000222]Pentru un alergător, în primul rând, este importantă calitatea traseului și distanța exactă a maratonului, semimaratonului și a distanței de 10 km, de aceea sunt efectuate astfel de testări si măsurători ale traseului. Prin urmare, maratonul  se va desfăşura în conformitate cu normele AIMS.

IMG_3939Paolo Ottone va vizita din nou Chișinăul în luna aprilie, când va avea loc cea de a doua ediție al Maratonului Internațional din Chișinău, pentru a calcula încă odată traseul pentru siguranţa și încrederea activității efectuate.

[000069]Organizatorii Maratonului din Chișinău exprimă mulțumiri asociației AIMS, reprezentată de Paolo Ottone, pentru cooperare și asistenţă în organizarea maratonului! La fel aducem mulțumiri Poliției Rutiere Chișinău pentru escortare în timpul măsurării distanței.

Vă reamintim că Maratonul Internațional Chișinău va avea loc pe 17 aprilie, 2016, în Centrul Chișinăului, pe distanțele de 42 km, 21 km, 10 km și 3 km. Înregistrarea la maraton este disponibilă pe site-ul www.marathon.md

Foto

David Lutsyk pentru marathon.md