• Română
  • Русский
  • English

Regulament Marathon for All

CAPITOLUL 1. ORGANIZATORUL ȘI REGULAMENTUL OFICIAL AL COMPETIȚIEI

Competiția «CHISINAU INTERNATIONAL MARATHON» (denumită în continuare «Competiție») este organizată de A.O. Clubul Sportiv ”Sporter”, în parteneriat cu compania “SIMPALS” și cel mai popular panou de anunțuri din Moldova 999.md.

Scopul A.O. Clubul Sportiv “Sporter” constă în promovarea sportului și a modului activ de viață în rândul cetățenilor RM, cât și în implicarea comunității locale în activități de promovare a sportului și a avantajelor acestuia.

Participanții Competiției sunt obligați să respecte regulile și termenii Regulamentului Oficial al Competiției (denumit în continuare «Regulamentul Oficial»). Regulamentul Oficial este accesibil oricărui doritor pe site-ul www.marathon.md. Prin participare la această Competiție, participanții își dau acordul de a respecta și a îndeplini toate prevederile, regulile și condițiile, expuse în prezentul Regulament Oficial.

CAPITOLUL 2. PERIOADA ȘI ZONA DE DESFĂȘURARE A COMPETIȚIEI

 

2.1. DATA ȘI LOCUL DE DESFĂȘURARE AL EVENIMENTULUI:

Competiția va avea loc în ziua de duminică, 25 septembrie 2022, la ora 08:55, în mun. Chișinău. Zona de start și finiș va fi amplasată în Piața Marii Adunări Naționale, în conformitate cu Desfășurarea Competiției, după cum prevede CAPITOLUL 3 din prezentul Regulament Oficial.

 

CAPITOLUL 3. DESFĂȘURAREA COMPETIȚIEI

3.1. PARTICIPANȚI ȘI DESFĂȘURAREA COMPETIȚIEI

Această competiție este destinată în mod egal copiilor, tinerilor și adulților in scaune rulante, care vor concura pe distanțele stabilite de organizatori în dependență de vârstă și nivelul de pregătire sportivă.

– La competiția maraton (42 km 195 m) pot participa doar persoanele care au împlinit 18 ani până la sau în ziua desfășurării competiției, singur sau cu asistență parțială a asistenților care vor fi pe punctele de hidratare situate de-a lungul traseului. Dacă participantul are nevoie de asistență constantă de la asistent în depășirea distanței, asistentul trebuie indicat în formularul de înregistrare.

– La competiția semimaraton (21 km 0975 m) pot participa doar persoanele care au împlinit 18 ani până la sau în ziua desfășurării competiției, singur sau cu asistență parțială a asistenților care vor fi pe punctele de hidratare situate de-a lungul traseului. Dacă participantul are nevoie de asistență constantă de la asistent în depășirea distanței, asistentul trebuie indicat în formularul de înregistrare.

 – La competiția 10,5 km pot participa doar persoanele care au împlinit 16 ani până la sau în ziua desfășurării competiției, singur sau cu asistență parțială a asistenților care vor fi pe punctele de hidratare situate de-a lungul traseului. Dacă participantul are nevoie de asistență constantă de la asistent în depășirea distanței, asistentul trebuie indicat în formularul de înregistrare.

– La competiția Fun Run (1,5 km) pot participa toți doritorii, indiferent de vârstă, singur sau cu asistență parțială a asistenților. Dacă participantul are nevoie de asistență constantă de la asistent în depășirea distanței, asistentul trebuie indicat în formularul de înregistrare.

Doritorii de a participa la competiție trebuie să se inregistreze pe pagina ”Informație”, compartimentul ”Marathon for all” înainte de termenul indicat. Pentru cursele competitive înregistrarea în ziua desfășurării evenimentul NU se efectuează. 

  

3.2. DISTANȚE COMPETITIVE

Toate cursele competitive vor fi desfășurate duminica (25 septembrie 2022).

Maraton – Cursă individuală de 42 km 195 m;

Semimaraton – Cursă individuală de 21,097 km;

Cursa de 10,5 km – Cursă individuală;

Fun Run — 1,5 km.

  

3.3. TRASEELE DE PARCURGERE

Traseele competitive vor fi delimitate cu ajutorul gardurilor de partajare și marcajelor speciale și vor fi supravegheate de arbitrii competiției și polițiști, care vor monitoriza situația în diverse puncte de pe traseu. Descrierea și harta traseelor sunt accesibile pe site-ul oficial al competiției.

– Fun Run (1,5 km): PMAN – bd. Ștefan cel Mare – str. Vasile Alecsandri – str. Veronica Micle – str. Bănulescu Bodoni – Finish; 

– cursa de 5 km: PMAN – bd. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea – str. 31 August – str. Sfatul Țării bd. Ștefan cel Mare – PMAN; 

– cursa de 10 km: PMAN – bd. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea – bd. Dacia (până la str. Trandafirilor) – bd. Dacia – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare (până la str. Toma Ciorbă) – bd. Ștefan cel Mare – PMAN;

– semimaraton (21 km): PMAN – bd. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea – bd. Dacia (până la str. Trandafirilor) – bd. Dacia – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare (până la str. Toma Ciorbă) – bd. Ștefan cel Mare – PMAN (2 cercuri a câte 10,5 km);

– maraton (42,195 km): PMAN – bd. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea – bd. Dacia (până la str. Trandafirilor) – bd. Dacia – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare (până la str. Toma Ciorbă) – bd. Ștefan cel Mare – PMAN (4 cercuri a câte 10,5 km).

Modificarea traseului și anularea cursei.

În cazul condițiilor de vreme nefavorabile, organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseul, limitele de timp sau chiar de a stopa/anula/amâna competiția. În acest caz, participanții vor fi informați prin intermediul poștei electronice, iar informația mai detaliată va fi afișată pe site-ul competiției.

 

3.4. ÎNREGISTRARE ȘI CONDIȚII DE PARTICIPARE

3.4.1 Înscriere

Înscrierea participanților este efectuată prin intermediul înregistrării online pe site-ul www.marathon.md.

La înregistrare, fiecare participant:

– declară că înțelege și acceptă regulile și condițiile de participare la «Chisinau International Marathon», cât și termenii regulamentului competiției.

– își dă acordul că imaginile sale și alte date publice, precum rezultatele obținute, tabelul competiției, pot fi utilizate în materialele de promovare a evenimentului, precum fotografii, placate, video, interviuri, etc.

Formularele în care nu au fost completate toate câmpurile se vor considera incomplete și vor fi anulate.

 

3.4.2 Condiții de participare

Pentru a participa la competiție și a ridica kit-ul de start, participantul trebuie să corespundă următoarelor condiții:

 1. Alergătorul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 18 ani (participanții care încă nu au atins majoratul trebuie să prezinte declarația în scris de la părinți și/sau antrenor).

 2. Alergătorul trebuie să prezinte buletinul de identitate în original.

Organizatorul își rezervă dreptul de a refuza înregistrarea unui participant din motive obiective. 

 

3.5. KIT-UL DE START

Kit-ul de start conține tricoul oficial, rucsacul oficial, numărul de concurs cu cip de cronometrare încorporat.

De asemenea, kit-ul poate include materiale/obiecte promoționale din partea partenerilor.

După traversarea liniei de finiș, participanților care s-au încadrat în limita de timp li se va înmâna medalia de finish a evenimentului.

 

3.6. TAXA DE PARTICIPARE

Taxa de participare pentru competiția:

 • Maraton (42 km 195 m) - Gratuit. Participantul primește rucsac, maiou și medalia de finisher.

 • Semimaraton (21,097 km) - Gratuit. Participantul primește rucsac, maiou și medalia de finisher.

 • Cursa de 10,5 km - Gratuit. Participantul primește rucsac, maiou și medalia de finisher.

 • Cursa Fun Run (1,5 km) – Gratuit. Participantul primește maiou.

 

3.7. DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE

La ridicarea kit-ului de start pentru cursele maraton, semimaraton și cursa de 10,5 km, participantul semnează declarația pe propria răspundere, confirmându-și astfel participarea și nivelul de pregătire fizică.

În cazul minorilor, declarația pe propria răspundere va fi semnată de unul dintre părinți.

 

3.8. ECHIPAMENTUL PENTRU COMPETIȚIE. NUMĂRUL DE PARTICIPARE

Numerele de concurs vor fi oferite de către organizatori.

Pentru cursele maraton, semimaraton și cursa de 10,5 km, numerele de concurs (cu cip de cronometrare încorporat) vor fi eliberate participanților împreună cu kit-ul de start, în conformitate cu programul publicat în zilele anterioare cursei.

În ziua desfășurării cursei (între 06:00 – 08:30), kit-urile de start vor fi eliberate doar participanților deja înregistrați, care nu locuiesc în mun. Chișinău.

Pentru cursele de maraton, semi-maraton și cursa de 10,5 km, din motive de siguranță, concurentul este permis să concureze numai dacă există o cască pentru bicicletă sau orice altă cască.

Participanților li se permite să înceapă pe scaune cu rotile simple și atletice, fără aparate electrice auxiliare.

Participantul singur are grijă ca cipul electronic de cronometrare, alipit numărului de concurs, să nu fie dezlipit de acesta, deteriorat sau acoperit de îmbrăcăminte.

Va fi descalificat automat orice participant care nu poartă numărul de concurs pe tricou sau poartă alt număr de concurs în locul celui primit din partea organizatorului.

În ziua competiției NU va fi posibilă schimbarea sau înlocuirea numărului de concurs în cazul pierderii și nici schimbul de numere între alergători. Aceste abateri duc la descalificare. 

Sistemul de cronometrare calculează timpul fiecărui alergător, înregistrând fiecare trecere a chipului peste covoarele electronice – la start, la punctele de control de pe traseu și la finiș.

ATENȚIE! Alergătorii care nu vor trece prin toate punctele de control vor fi descalificați automat. Este responsabilitatea participanților să poarte numărul de concurs pe tricou, pe partea din față și să nu deterioreze cip-ul electronic.


3.9. START – LIMITE DE TIMP – REDESCHIDEREA DRUMURILOR PENTRU TRAFIC

Vă rugăm să faceți cunoștință cu programul oficial al evenimentului pe site-ul www.marathon.md pentru a afla ora startului fiecărei curse.

Limita de timp pentru curse este de 6 ore.

Participanții care ajung la Finiș după intervalul de timp alocat nu vor fi incluși în clasamentul cursei la care au participat și nu vor primi medalia cursei. 

Participanții care nu se încadrează în limita de timp vor fi avertizați de către arbitri și vor fi nevoiți să treacă în zona de start/finiș. 

ATENȚIE! Se interzice continuarea cursei după depășirea limitei de timp. După aceste limite de timp, drumurile vor fi redeschise traficului, iar organizatorii nu vor mai garanta siguranța participanților.

 

3.10. STABILIREA REZULTATELOR

Pentru cursele maraton, semimaraton și cursa de 10,5 km «clasamentul oficial» va fi stabilit cu ajutorul cronometrării electronice și va fi accesibil pe site-ul competiției în maxim 24 de ore după finalizarea curselor.

Premierea în categoria ABSOLUT - are loc după GUN TIME (timpul de la startul oficial, până la traversarea liniei de finiș)

Premierea în categoria AGE GROUP - are loc după NET TIME (timpul de la traversarea liniei de start, până la momentul traversării liniei de finiș)


3.11. DESCALIFICARE

Descalificarea participanților se va efectua în următoarele cazuri:

 • – nerespectarea indicațiilor organizatorului cu privire la echipamentul obligatoriu și purtarea numărului de concurs pe partea din față a tricoului.

 • – comportament nesportiv.

 • – nerespectarea indicațiilor primite din partea organizatorilor sau voluntarilor.

 • – scurtarea traseului.

 • – utilizarea unui mijloc de transport în timpul cursei.

 • – organizatorul sau serviciul de ambulanță consideră că trauma atletului nu îi mai permite să continue cursa.

 • – schimbarea sau pierderea numărului de concurs.

 • – depășirea timpului limită destinat curselor.

 

3.12. CONTESTAȚII

 • Orice participant poate depune o plângere împotriva altui participant în cazul când acesta a încălcat regulile competiției sau împotriva deciziei oficialilor.

 • Plângerea, întocmită în scris, împreună cu o taxă de 200 lei, se va depune la cortul organizatorilor în maxim 15 minute de la afișarea rezultatelor finale provizorii. Rezolvarea contestației se va face în următoarele 60 minute. Taxa va fi returnată contestatarului doar dacă contestația sa va fi acceptată.

 

CAPITOLUL 4. NOTIFICAREA ȘI ÎNMÂNAREA PREMIILOR

 

4.1. TITLURI ȘI PREMII

 • – Premierea ABSOLUT

Absolut 42 KM

6 locuri premiante: bărbați și femei, locurile I-III.

Absolut 21 KM

6 locuri premiante: bărbați și femei, locurile I-III.

Absolut 10 KM

6 locuri premiante: bărbați și femei, locurile I-III.

 • – Premierea pe CATEGORII (masculin/feminin):

 • vârsta de la 14 până la 19

 • vârsta de la 20 până la 24

 • vârsta de la 25 până la 29

 • vârsta de la 30 până la 34

 • vârsta de la 35 până la 39

 • vârsta de la 40 până la 44

 • vârsta de la 45 până la 49

 • vârsta de la 50 până la 54

 • vârsta de la 55 până la 59

 • vârsta de la 60 până la 64

 • vârsta de la 65 până la 70

 • vârsta de la 70 până la 74

 • vârsta de la 75 până la 79

 • vârsta de la 80 +

Diplomele de participare (doar pentru participanții la cursele de maraton, semimaraton, 10,5 km și 5 km) vor fi în format electronic și vor putea fi descărcate de pe site-ul competiției în maxim două zile după eveniment.

Festivitatea oficială de premiere va avea loc în zona start/finiș. Pentru a afla ora exactă a festivității, vă rugăm să consultați programul oficial al competiției.


CAPITOLUL 5. CONDIȚII ADMINISTRATIVE

5.1. PUNCTE DE HIDRATARE

În conformitate cu regulamentele internaționale, la fiecare 5 km ale traseului va fi amplasat câte un punct de hidratare (apă plată, băutură isotonică, fructe), cât și în zona de Start/Finiș. La sosire, toți participanții vor beneficia de apă plată, fructe, băuturi energizante. Participanții sunt rugați să arunce sticlele și paharele de plastic în zonele apropiate punctelor de hidratare pentru a înlesni procesul de curățenie.

 

5.2. PRIM AJUTOR – AMBULANȚA – RETRAGERE

Punctele de Prim Ajutor vor fi asigurate de o ambulanță, pusă la dispoziție de către organizatori. Aceasta va fi poziționată în zona de Start/Finiș sau în alte zone, în funcție de necesitate. În cazul accidentării alergătorilor, arbitrii de pe traseu vor anunța serviciul de ambulanță, care se va deplasa imediat spre participant pentru a-i acorda ajutor. Alergătorii care s-au retras din cursă sunt rugați să anunțe organizatorii despre retragerea sa.

 

5.3. ALTE CONDIȚII

Eventualii susținători ai participanților (membri de familie, prieteni) pot rămâne în vecinătatea traseului, dar în afara rutei de alergare, având grijă să nu deterioreze zonele de spațiu verde. Circulația rutieră va fi sistată pe durata desfășurării competiției pe toate traseele de alergare.

 Evenimentul va beneficia de prezența:

– ambulanței;

– echipajelor de poliție rutieră și de sector, în conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova.

 

CAPITOLUL 6. OBLIGAȚII ȘI RESPONSABILITĂȚI

6.1. OBLIGAȚIILE ȘI RESPONSABILITĂȚILE CONCURENȚILOR

 • – concurentul se obligă să poarte pe piept și la vedere numărul de participare pe toată durata competiției.

 • – toți concurenții participă la competiție pe proprie răspundere.

 • – concurentul care se retrage din cursă, indiferent de motiv, este obligat să informeze imediat organizatorii la unul din următoarele locuri: la start, la punctele de cronometrare, la finiș sau telefonând la numărul de urgență care va fi anunțat preventiv și pe care îl găsiți pe site-ul oficial al competiției. Neanunțarea retragerii din cursă poate duce la anunțarea unei operațiuni de căutare și salvare (cu implicarea echipelor de salvare), toate cheltuielile fiind purtate de participantului implicat.

 • – concurentul care a suferit eventual un accident sau orice fel de pagubă fizică sau materială, renunță, prin înscriere la competiție, la orice drept de a solicita despăgubiri sau de a recurge în instanță împotriva oricărei persoane implicate în organizarea competiției, în special împotriva: organizatorului sau voluntarilor implicați în organizarea competiției (persoane fizice sau juridice), împotriva sponsorilor, împotriva instituțiilor publice ce susțin competiția (primărie, consiliu local, poliție, etc).

 • – concurenții poartă întreaga responsabilitate civilă, contravențională și penală pentru orice daună cauzată de persoane terțe în timpul cursei.

 • – în cazul constatării unui accident, concurenții sunt obligați să îl raporteze la următorul punct de control.

 • – concurenții conștientizează că organizatorii depun toate eforturile pentru sistarea traficului pe întreaga durată a desfășurării cursei, însă se angajează să traverseze cu prudență locurile deschise traficului auto și să respecte indicațiile echipajelor de poliție și ale voluntarilor în orice situație.

 • – concurenții sunt obligați să respecte regulile de protecție a mediului înconjurător.

 • – concurenții înțeleg că organizatorul depune eforturi pentru a asigura mărimea de tricou potrivită fiecărui participant, iar în cazul în care organizatorul nu mai dispune de mărimea potrivită, participantul va accepta altă mărime la tricou.

 • – concurenții își asumă responsabilitatea pentru obiectele pierdute sau uitate pe traseu în timpul concursului.

 

6.2. RESPONSABILITĂȚILE ORGANIZATORILOR

Organizatorul se obligă să:

 • – marcheze corespunzător traseul pentru ca participanții să nu se abată de la traseu.

 • – asigure 3 puncte de revitalizare pe parcursul traseului.

 • – asigure premierea participanților conform informațiilor prezentate în capitolul Premiere.

 • – asigure plasarea punctelor de cronometrare pe parcursul traseului

 • – susțină o ședință tehnică premergătoare competiției, să anunțe eventualele modificări, mai prioritare decât informațiile prezentate anterior