Paolo Ottone despre măsurarea traseului Maratonului din Chișinău și colaborarea cu AIMS

IMG_3746La 12 ianuarie reprezentantul Asociaţiei Internaţionale a Maratoanelor și Curselor de Distanţă (AIMS) Paolo Ottone a vizitat capitala noastră în cadrul maratonului din Chișinău. Principalul motiv al vizitei sale a fost măsurarea exactă a traseului de maraton.

AIMS este o organizație sportivă internațională non-profit, care reunește peste 400 de maratoane și curse din 120 de țări ale lumii.

În timpul întîlnirii cu organizatorii Maratonului din Chișinău, domnul Ottone a fixat sistemul de măsurare a distanţelor pe bicicletă și a povestit editorului de la Sporter.md, David Lutsyk, despre munca sa, despre asociația AIMS, despre importanța măsurării traseului de maraton, despre metodele de lucru și despre colaborarea cu Sporter.md.

IMG_3630David Lutsyk: Prima întrebare e foarte simplă – vă place Chișinăul?

Paolo Ottone: Da, îmi place acest oraş, însă drumurile sunt prea încărcate de maşini. Desigur, acest fapt este o problemă tipică pentru oraşele mari. Am observat acest lucru încă de pe timpul organizării primului meu maraton din Praga în 1995, din ce în ce mai multe orașe se confruntă cu problema traficului încărcat, printre care au fost și București, Milano, etc.

D.L.: Povestiți-ne despre Dvs. și despre munca pe care o aveţi.

P.O.: Am început să muncesc în cadrul evenimentelor sportive încă din anul 1992, în calitate de voluntar la semi-maratonul din Milano. Apoi, spre fericire, am întâlnit o domnișoară din Cehia și împreună ne-am mutat la Praga, unde am decis să fac ceva complet diferit.
În scurt timp după aceasta, am cunoscut un băiat din Italia și am decis să creăm împreună ceva nou pentru noi. Mai întâi am discutat opțiunea de a începe organizarea maratoanelor sau altor evenimente sportive de mare amploare, însă, spre final, ne-am oprit totuși asupra maratoanelor.

Primul maraton l-am organizat în 1995 și a fost o nebunie pentru că nici unul dintre noi nu a avut vreodată experienţă în organizarea evenimentelor sportive de amploare. În primul an a fost foarte greu, am călătorit în alte țări pentru a învăţa cum se organizează și se promovează evenimentele sportive.

Apoi plecasem la Sidney, Australia, unde am activat o perioadă ca manager al Comitetului Olimpic Ceh în cadrul Jocurile Olimpice. Desigur, până a fi manager, am trăit un an și jumătate în Australia cu o domnișoară de care eram îndrăgostit și am muncit la campania australiană Adidas. De asemenea am lucrat și la Jocurile Olimpice de Iarnă din Torino, în 2006, și în Qatar la Jocurile Asiatice.  

În cele din urmă m-am întors în Italia și am pus un punct asupra călătoriilor mele. Mi-am găsit rostul în țara mea, muncind la maratoane și semi-maratoane, ceea ce fac și până în prezent. Acum munca mea este consiliere, asistență în planificarea și desfășurarea evenimentelor sportive.

IMG_3731D.L.: Cu ce mai exact se ocupă AIMS?

P.O.: Sunt membrul acestei Asociații de 20 de ani, din 1995. Eram reprezentantul ei în Republica Cehă, inițial în categoria Great B, apoi în Great A. Diferența dintre aceste categorii este că fiind Great A lucrezi și ești membru al Jocurilor Olimpice, campionatelor Europene, deci campionatelor de nivel înalt. Great B, respectiv,este la un nivel mai jos.

Munca mea în calitate de reprezentant oficial AIMS constă în examinarea traseului, măsurarea distanţei, verificarea tuturor detaliilor în organizarea evenimentului sportiv, în cazul dat al Maratonului din Chișinău. Când am ocazia, fac un raport cu toate abaterile ce au fost comise în timpul organizării, astfel încât pe viitor ele să fie eliminate.

D.L.: De ce este important să fie măsurat traseul maratonului?

P.O.: Imaginați-vă, un alergătorl care trebuie să parcurgă o anumită distanță, un maraton sau semi-maraton este interesant în siguranța traseului și calitatea acestui. Mai întâi de toate, este importantă calitatea traseului. Dacă achităm pentru participare la maraton, cu siguranță ne așteaptăm la cifre cât mai exacte ale distanței, nu aproximativ 42 225 m, ci exact 42 295 m. Acesta este scopul AIMS, organizatorii maratonului iau legătura cu mine, pentru ca eu să măsor distanța și să ajut la organizarea evenimentului în conformitate cu normele Asociației.

D.L.: Cum se măsoară această distanță? Ce metode utilizați?

P.O.: Noi folosim un sistem de măsurare recunoscut de Asociația Internațională. Acesta este un contor mecanic care se fixează pe bicicletă, de obicei pe roata din față și se fac rotații pe parcursul întregii distanțe, pe care am examinat-o astăzi cu reprezentantul Federației de Atletism din Republica Moldova, Ion Frunză. Acest sistem lucrează în următorul mod – noi pedalăm și în dependență de rotații, contorul începe a înregistra de la cel mai mic număr la un maxim de 5000 de metri.

IMG_3677Odată ce am realizat calibrarea, noi măsurăm distanța, apoi iarăși calibrăm contorul, pentru a ne asigura că am parcurs distanța exactă de la start la finiș, pentru că în momentul măsurării pot apărea fluctuații de temperatură care afectează măsurarea traseului.

D.L.: Ce anume ați făcut împreună cu reprezentantul Federației de Atletism din Moldova, Ion Frunza?

P.O.: Am efectuat o analiză a traseului, am definit locul de start și de finiș prin stabilirea marcajului și fotografierea lui. Am identificat punctele de întoarcere (când participanții vor alerga înapoi). Dupa aceasta am stabilit un curs de calibrare, iar după ora 22:00 am parcurs traseul pentru a măsura distanţa exactă al acestuia.

IMG_3748D.L.: Am aflat că veți fi prezent la cea de-a doua ediție al Maratonului din Chișinău. Ce veți face în acea zi? 

P.O.: În acestă zi, în primul rând, voi verifica încă odată distanţa traseului, pentru că pot fi introduse unele modificări ale organizatorilor. Uneori se mai comit erori sau voluntari nu au definit în mod corespunzător punctele distanței… trebuie să fim siguri de distanța traseului în ziua când se va petrece maratonul. Și în al doilea rând, scopul meu este de a verifica restul serviciilor, cum ar fi Sport Expo, emiterea cipurilor electronice și a pachetelor de participare, furnizarea informației în diferite limbi, dacă voluntarii vorbesc limba pe care o înțeleg și alergătorii, apoi verific numărul de toalete, dacă sunt suficiente, intrarea în zona de start, dacă există o distribuție al alergătorilor pentru timp personal, dacă există securitate de-a lungul traseului, dacă poliția ajută organizatorilor, verific listele și altele.

D.L.: Ce așteptări aveți de la al doilea Maraton din Chișinău?

P.O.: Vreau să văd un nivel decent de organizare a unui maraton. Mă aștept la rezultate bune al traseului, desigur, aceasta este doar al doilea maraton și totul e încă înainte. Mă aștept la o organizare excelentă fără vreo eroare. Desigur greşelile sunt permise, dar de fiecare dată să fie mai puţine, pentru că e imposibil să ai 100% răspunsuri la toate întrebările, pentru că se poate întâmpla ceea ce nu putem anticipa sau controla.

IMG_3699D.L.: Ce viitor are maratonul nostru? Am putea fi la nivelul altor maratoane europene?

P.O.: Da, aceasta se va întîmpla. Acum, în toată lumea, în ritm rapid se dezvoltă maratoanele, semi-maratoanele sau cursele de 10 km, iar importantă este calitatea organizării și desfășurării acestora.

Odată cu dezvoltarea și creșterea se îmbunătăţeşte și calitatea, și nu doar moldovenii vor participa la maraton, ci și oamenii din alte țări, care vor să călătorească și să participe la maratoane. Totul depinde de calitatea maratonului și a traseului. Fiecare participant trebuie tratat în mod egal, fie el un alergător profesionist african, câștigătorul maratonului sau ultimul sosit la linia de finiș. Principalul e desfășurarea competiției la cel mai înalt nivel! Sunt sigur, că le veți reuși pe toate!

IMG_3688La sfârșitul interviului echipa Sporter i-a înmânat d-lui Paolo Ottone un mic cadou, pachetul de participant al primului Maraton din Chișinău, care include un rucsac de tip sport cu un tricou și o medalie.

Seara la data de 12 ianuarie, d-nul Ottone împreună cu Ion Frunză și echipa Sporter,   reprezentată de Mariana Manole, au măsurat traseul timp de 1,5 ore, de la 22:30, până la 00:00. Măsurarea a avut loc cu însoțirea poliției rutiere. Le mulțumim mult pentru colaborare!

Organizatorii Maratonului din Chișinău exprimă mulțumiri asociației AIMS, reprezentată de Paolo Ottone, pentru cooperare și asistenţă în organizarea maratonului!   

Vă reamintim că Maratonul Internațional Chișinău va avea loc pe 17 aprilie, 2016, în Centrul Chișinăului, pe distanțele de 42 km, 21 km, 10 km și 3 km. Înregistrarea la maraton este disponibilă pe site-ul www.marathon.md.

David Lutsyk pentru sporter.md și marathon.md