Conferinţa de presă consacrată Maratonului din Chişinău 2015

IMG_4667_1La 26 februarie a avut loc prima conferinţă de presă, consacrată Maratonului Internaţional din Chişinău, lansării site-ului oficial al evenimentului şi startului înregistrării sportivilor la maraton.

La conferinţa de presă au fost prezenţi Serghei Afanasenco, ministrul tineretului și sportului al RM, Dmitri Voloşin, preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, care este organizatorul Maratonului din Chişinău, Roman Ştirbu, organizator principal al Maratonului din Chişinău şi Constantin Ivas, directorul companiei al companiei Petrom-Moldova, care este sponsor general al Maratonului din Chişinău.

IMG_4672A ţinut un discurs introductiv Dmitri Voloşin, preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, sportiv amator, participant activ al maratoanelor internaţionale şi altor competiţii internaţionale serioase, ca de exemplu al triatlonului Ironman. El a relatat cum a luat naştere ideea desfăşurării unui maraton internaţional la Chişinău.

„Acum 2,5 ani am început să practic sportul, în special alergările. Peste un timp am simţit că sunt gata să parcurg distanţa maratonului. Am fost la maratoanele desfăşurate în multe oraşe europene: Amsterdam, Paris, Zurich, am fost în America, unde am participat la maratonul din New-York şi la triatlonul din San-Francisco.

foto dima-1Am observat că maratonul nu este un simplu eveniment sportiv. În primul rând, este o mare sărbătoare pentru oraş. Oamenii ies în stradă cu toată familia, îi susţin pe sportivi, le ţin pumnii şi se bucură pentru ei. Iar când ajungi la linia de finiş, împletind picioarele de oboseală, ţi se pune medalia comemorativă la gât, unii te bat pe umăr, te îmbrăţişează, te felicită, îţi spun cuvinte de încurajare, atunci încerci sentimentul că ai reuşit! Este cel mai bun sentiment din lume!

Când după asemenea sărbători te întorci la Chişinău, te mâhneşte gândul că aici persoanele care se ocupă de alergări pot fi numărate pe degete, aici nu există un cult al alergării, ca peste hotare. Atunci am decis să înfiinţăm reţeaua sportivă de socializare Sporter, pentru a-i uni pe sportivi şi a promova modul sănătos de viaţă. În doar câţiva ani de existenţă am desfăşurat câteva zeci de evenimente sportive de succes. Acum avem experienţa, forţe şi motivaţia necesară, pentru a desfăşura un eveniment de o asemenea amploare ca Maratonul Internaţional din Chişinău! El va deveni o tradiţie bună şi o mare sărbătoare pentru oraşul nostru iubit.

Vreau să mă adresez tuturor locuitorilor Chişinăului şi cetăţenilor ţării noastre. La 26 aprilie luaţi-vă copiii, apropiaţii, persoanele dragi şi ieşiţi în oraş să-i susţineţi pe cei, care vor alerga 42 km pe străzile principale ale capitalei noastre!”, a spus Dmitri Voloşin.

IMG_4629-1Apoi a luat cuvântul Roman Ştirbu, organizator principal al Maratonului din Chişinău. El a dezvăluit unele detalii tehnice, a relatat despre începerea înregistrării la maraton, despre lansarea site-ului oficial www.marathon.md, de asemenea, a subliniat importanţa susţinerii din partea sectorului de stat (Ministerul Tineretului şi Sportului al RM) şi a sectorului privat (compania Petrom-Moldova).

„În cadrul Maratonului din Chişinău se vor desfăşura curse pe următoarele distanţe: 42 km – maraton, 21 km – semimaraton, cursa de 10 km şi alergarea în masă pentru toţi pe distanţa de 3 km. Comitetul organizatoric a decis să stabilească taxe simbolice de participare, accesibile tuturor. Astfel, participarea la maraton – 42 km – va costa 200 MDL, la semimaraton și la cursa de 10 km – 100 de lei. Este de câteva ori mai puţin decât participarea la maratoanele din Europa. Participarea la alergarea în masă va fi gratuită.

În premieră pentru Moldova, la competiţii va fi utilizat un sistem profesionist de cronometrare. Astfel, sportivii care vor parcurge distanţele 42, 21 şi 10 km vor primi un cip de unică folosinţă, cu ajutorul căruia vor fi monitorizate rezultatele în regim de timp real şi imediat vor fi publicate pe internet.

Participanţii la maraton, semimaraton şi cursa de 10 km vor obţine un pachet de start, care în afară de cip va include un tricou oficial al Maratonului din Chişinău. La linia de finiş pe fiecare îl aşteaptă medalia comemorativă de participare.

Exprim recunoştinţa faţă de Ministerul Tineretului şi Sportului al RM pentru susţinere. Este plăcut să ştim că statul nu rămâne impasibil, când vine vorba despre sport şi despre evenimente atât de importante, atât pentru imaginea ţării, cum ar fi Maratonul din Chişinău. De asemenea, este îmbucurător faptul că şi sectorul privat, în pofida dificultăţilor de ordin economic, investeşte bani în dezvoltarea sportului. Îi mulţumim mult companiei Petrom-Moldova, care acordă susţinere financiară semnificativă Maratonului din Chişinău”, a spus Roman Ştirbu.

IMG_4633-1Ministrul tineretului și sportului al RM, Serghei Afanasenco, şi-a exprimat bucuria în legătură cu faptul că există organizaţii ca Sporter, care iniţiază şi îşi asumă responsabilitatea pentru organizarea unor evenimente de o asemenea amploare ca Maratonul din Chişinău. Domnul Afanasenco a dat asigurări că Ministerul Tineretului şi Sportului al RM le va acorda toată susţinerea necesară organizatorilor Maratonului din Chişinău.

„Este minunat că există organizaţii ca Sporter, care renasc sportul de amatori în Moldova. Or după cum se ştie anume sportul de amatori educă sportivi notorii. Ministerul Tineretului şi Sportului al RM întotdeauna susţine cu bucurie asemenea iniţiative. Cooperarea noastră începe cu Maratonul din Chişinău şi sunt convins că acest eveniment va deveni un start bun pentru un mare viitor”, a spus Serghei Afanasenco.

IMG_4632-1Directorul general al Petrom-Moldova, Constantin Ivas, a remarcat că nu este pentru prima dată când compania acordă susţinere financiară sportului.

„Compania Petrom-Moldova este bucuroasă să susţină o asemenea iniţiativă. Eu m-am născut în Moldova şi recent m-am întors în ţară după o absenţă de 20 de ani. Am remarcat cu regret că aici nu există un cult în masă al sportului de amatori, ca în alte ţări. De asemenea, aici sunt foarte puţine organizaţii, care susţin şi dezvoltă această sferă a sportului. Sporter este anume una din puţinele organizaţii de acest gen.

Susţinerea Maratonului din Chişinău de către compania Petrom-Moldova este o continuare a tradiţiei, stabilite de ani de zile în grupul de companii Petrom. Astfel, compania Petrom este sponsorul Maratonului Internaţional din Viena, precum şi sponsor general al Semimaratonului din Bucureşti, care se desfăşoară în fiecare primăvară în capitala României.

Sportul nu este doar un gen de activitate, ci şi un stil de viaţă. El îi uneşte pe oameni, pe sportivii profesionişti, pe amatori şi suporteri. Cu cât mai frecvent vor fi organizate asemenea evenimente, cu atât mai repede vom putea schimba stilul de viaţă al oamenilor, a-i atrage în sport.

Eu, la fel ca Dmitri Voloşin, cu aproximativ un an şi jumătate în urmă am început să alerg şi să mă antrenez activ. Iniţiativele de genul organizării Maratonului Internaţional din Chişinău stimulează respectarea unui mod sănătos de viaţă, dezvoltarea şi perfecţionarea proprie.

De asemenea, vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de Ministerul Tineretului şi Sportului al RM, deoarece susţinerea guvernului este foarte importantă”, a spus Constantin Ivas.

Maratonul Internaţional din Chişinău se va desfăşura la 26 aprilie 2015. Capitala moldovenească a găzduit un maraton o singură dată – în anul 1986.

Se poate participa la maraton după înregistrarea pe site-ul www.marathon.md.

Irina Coreachina pentru marathon.md.