26 аprilie – o dată importantă pentru sportul moldovenesc

În ultimile decenii, modul sănătos de viață devine tot mai popular. Alergările din cadrul maratoanelor sunt primii pași spre promovarea sportului. De aceea, aproape fiecare oraș mare din întreaga lume organizează anual astfel de maratoane, la care, adesea, participă peste 50000 de sportivi.

Organizația obștească Sporter a venit cu propunerea desfășurării anuale a maratonului internațional și la Chișinău. În cazul în care, ultimul maraton de alergare a distanței de 42 de km 195 de m a avut loc în capitala Moldovei cu 30 de ani în urmă.

Ideea a fost susținută de niște organizații sportive importante, cum ar fi: Ministerul Tineretului și Sportului al R. Moldova, Comitetul Național Olimpic și Sportiv, Federația de Atletică Ușoară din R. Moldova, precum și de compania petrolieră Petrom, care este partenerul general al evenimentului. Menționăm că Federația Internațională de Atletică Ușoară a susținut această inițiativă de organizare a maratonului de la Chișinău. Totodată, aceasta ne-a promis că această cursă va fi inclusă în calendarul internațional.

Cum se va desfășura primul maraton internațional din Chișinău, care va avea loc pe data de 26 aprilie 2015:

În cadrul Maratonului de la Chișinău vor avea loc curse pe următoarele distanțe:

– maraton (42 de km 195 de m) – participanți mai mari de 18 ani (nu mai mici decât din anul 1997), rezultatele vor fi înregistrate de sistemul de cronometrare*

– semi-maraton (21 de km) – participanți mai mari de 18 ani (din 1997 anul nașterii și mai mari), rezultatele vor fi înregistrate de sistemul de cronometrare*

– 10 km – participanți mai mari de 16 ani (din 1999 a. n. și mai mari), rezultatele vor fi înregistrate de sistemul de cronometrare*

– Fun Run (3 km) – fără limită de vârstă, rezultatele nu sunt înregistrate de sistemul de cronometrare

Până în anul 2015, Maratonul de la Chișinău a fost organizat o singură dată – în anul 1986.

__________________________

* Sportivii care nu vor avea 18 ani la data desfășurării maratonului, dar care vor împlini majoratul în anul 2015, vor fi admiși să participe doar în cazul în care vor prezenta persmisiunea părinților.

Traseul cursei va fi de-a lungul străzilor centrale din Chișinău (vedeți harta), iar linia de start și finiș va fi în inima capitalei R. Moldova – în Piața Marii Adunări Naționale.

Conform regulilor maratonului internațional, fiecare participant trebuie să primească la linia de start câte un pachet, ce va conține: un număr individual cu un cip electronic unic, ce va cronometra timpul, un maiou cu logoul maratonului, precum și harta traseului cu programa detaliată a evenimentului, și altele.

De-a lungul traseului vor fi organizate mai multe puncte de alimentare și hidratare, unde participanții vor putea să mănânce ceva sănătos, să-și potolească setea, să se răcorească cu apă, să meargă la toaletă, iar în caz de necesitate, să primească asistență medicală.

La finiș, toți participanții vor primi medalii ingenioase, iar câștigătorii se vor bucura de premii valoroase.

Astfel, ziua de 26 aprilie va fi o dată importantă în istoria atleticii ușoare și a sportului din R. Moldova. Organizarea maratonului internațional va revitaliza imaginea Chișinăului și a întregii R. Modova.  Acest maraton internațional va promova modul sănătos de viață și va deveni cartea de vizită a capitalei, care va atrage turiștii și sportivii din întreaga lume.