Maratonul Internaţional din Chişinău: oaspeţi

11109035_722257227919729_3218261723625625547_oDupă cum ştiţi, la primul Maraton Internaţional din Chişinău au participat sportivi din aproape 30 de ţări! Au sosit alergători din România şi Ucraina învecinate, din Rusia, Lituania, Estonia, Germania, Austria, Ungaria, Elveţia, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Suedia, Turcia, Italia, Israel… Unii au venit din ţări îndepărtate ca SUA, Canada, Mexic…

Pe unii cetăţeni străini, sosiţi la maratonul din Chişinău, îi leagă de Moldova serviciul, prietenii sau rudele, iar alţii au decis să vină aici pentru prima dată, pentru că e o destinaţie nouă şi interesantă, exotică pentru ei.

10468474_720232458122206_2836749316097605498_oDe exemplu, Horacio Lyon, a sosit din Chile la ora 5 dimineaţa chiar în ziua maratonului, a parcurs 42 km, ocupând locul 17 cu timpul 3:47:34 şi a plecat înapoi. El a mărturisit că participarea la maratonul din Chişinău este o experienţă interesantă, o aventură şi o provocare pentru el.

Oaspeţi ai primului Maraton Internaţional din Chişinău au fost şi maratonişti cu experienţă, care au participat la sute de curse pe distanţe lungi şi ultra-lungi. Printre ei a fost şi una din puţinele femei, care s-a încumetat să alerge 100 km în Antarctica. Au fost şi angajaţii Misiunii OSCE în Republica Moldova, şi voluntarii Corpului Păcii, şi reprezentanţii cunoscutului club rusesc al triatleţilor amatori Trilife, şi organizatori ai Maratonului din Bucureşti etc.

Vă invităm să-i cunoaştem îndeaproape pe unii din ei!


VICTOR ILIE, România, Brăila

_S4A4515„Am 63 de ani. Alerg deja de 23 de ani, am început când aveam 40. Maratonul din Chişinău este al 196-lea la număr, la care voi participa. Demult aşteptam când se va desfăşura un maraton la Chişinău. Şi iată că în sfârşit s-a întâmplat!

Cu două săptămâni înainte de Maratonul din Chişinău am participat la o cursă foarte complicată de 104,4 km în Patagonia din sudul Argentinei. Întinderi montane, 95% din itinerar a trecut prin munţi. Am sosit acolo peste 3 nopţi nedormite. Startul s-a dat la miezul nopţii. În opinia mea, am parcurs distanţa într-un timp bun. La categoria mea de vârstă, nimeni nu a mai finisat distanţa. Deşi acolo erau mulţi localnici, argentinieni, brazilieni. Dar eu am avut ambiţii mai mari. Aşa că mi-am îndeplinit sarcina, pe care mi-am trasat-o. Şi mi-am împlinit visul.

După aceasta, în săptămâna următoare, am parcurs maratonul din Cluj şi acum sunt la Chişinău. Pot alerga în fiece săptămână, ba chiar în fiecare zi. Este pasiunea mea. Nu este niciun secret! Pregătirea fizică vine cu anii. Dacă eşti pregătit, iubeşti sportul, te alimentezi corect, respecţi regimul, atunci asemenea sarcini îţi sunt pe măsură. Poţi obţine rezultate chiar şi la o vârstă înaintată.

11169734_720932324718886_5330675561579775529_oAstfel, săptămâna viitoare vor alerga 42 km în România, într-un orăşel nu departe de mine, iar încă peste o săptămână voi alerga „Maratonul regal” la București, pe 17 mai – maratonul din Riga şi aşa mai departe. Nu am timp de odihnă şi nici dorinţă!

Mulţi cunoscuţi de-ai mei din Moldova vin la maratoanele din Bucureşti. Întotdeauna i-am întrebat, când va avea loc un maraton şi în capitala moldovenească. Sper că Maratonul din Chişinău va deveni o bună tradiţie şi se va desfăşura anual! În plus, pot fi organizate încă multe curse pe distanţe diferite în întreaga ţară şi de ce nu, un ultramaraton Chişinău-Iaşi, de exemplu. El poate fi desfăşurat sub formă de ştafetă, adică nu neapărat acelaşi om trebuie să parcurgă toată distanţa”, relatează Victor Ilie.


ROSZA BROWN, SUA, statul Illinois

_S4A4508„Sunt voluntar al Corpului Păcii. Anul trecut am fost în Moldova cu chestiuni de serviciu. Este o ţară foarte frumoasă, îndeosebi vara! Cu oameni foarte drăguţi şi ospitalieri.

Îmi place să alerg, adesea particip la cursele de 5 km în SUA. La una din asemenea curse am ocupat locul al 3-lea. A fost minunat!

11155072_720932478052204_2703387796869183777_oŞi iată că am aflat că la Chişinău va avea loc primul maraton internaţional. Am venit special ca să particip la el!  Am decis să-mi încerc forţele şi să parcurg 10 km aici. Este o provocare pentru mine, pentru că nu am alergat atât de mult, dar cred în propriile forţe! Sarcina minimală este să parcurg distanţa în timpul stabilit!

Îmi place că în oraş se simte atmosfera de aşteptare a unui eveniment grandios de alergat. Toţi sunt emoţionaţi în aşteptare. Competiţiile de acest gen sunt o metodă excelentă de promovare a modului sănătos de viaţă. Aşa că… Let’s RUN Chisinau!”, – exclamă Rosza Brown.


ILIE ROŞU, România, Adjud – Bucureşti

_S4A4530„Niciodată n-am fost în Moldova, în pofida faptului că este o ţară învecinată. Cu mulţi ani în urmă, mi-am promis că voi veni aici pentru prima dată de dragul maratonului. Aşa şi s-a întâmplat. Vă mulţumesc pentru organizarea maratonului, la care am visat!

În 8 ani am participat la 115 maratoane. Am început să alerg în 2008. În anul 2010 mi-am împlinit visul şi am participat la Maratonul din Boston. Când mi-am împlinit visul am înţeles că trebuie să-mi găsesc alt scop. Şi am decis să iau la toate cursele drapelul României şi să alerg cu el. Iată că deja 105 maratoane, începând cu anul 2010, alerg cu steagul ţării mele, precum şi cu drapelul ţării-gazdă a maratonului în semn de respect pentru organizatori. La Maratonul din Chişinău voi continua această tradiţie şi voi alerga cu două drapele: ale Moldovei şi României.

11010303_720921361386649_1573610965486751368_oMi-a plăcut că în ajunul Maratonului din Chişinău au fost organizate curse şi competiţii pentru copii Kids Run Day. Aceasta înseamnă că creşte viitoarea generaţie de sportivi, care vor alerga la a 10-a, a 20-a ediţie a Maratonului din Chişinău, care i-ar putea aduce rezultate atletismului moldovenesc”, – spune Ilie Roşu.


VASILY FOKIN, Rusia, Moscova

_S4A4500„Am venit la Chişinău special pentru a participa la primul maraton internaţional. Voi alerga la semimaraton. Nu este prima mea competiţie pe asemenea distanţă – voi alerga 21 km a patra oară şi sunt bucuros că aceasta se va întâmpla la Chişinău. Multe mă leagă de acest oraş – aici m-am născut şi am crescut. Dar deja de 15 ani trăiesc şi lucrez la Moscova.

Am luat instantaneu decizia de a pleca la primul Maraton Internaţional din Chişinău. De îndată ce am văzut noutatea despre desfăşurarea unei asemenea competiţii în capitala moldovenească, mi-am spus ferm: voi participa! M-am înregistrat în prima zi.

Sunt bucuros că în sfârşit Chişinăul s-a alăturat altor oraşe ale lumii, unde se desfăşoară asemenea competiţii grandioase de alergare, ca maratonul.

Am cu ce compara. Cu o lună în urmă am fost la start la Abu-Dhabi, am văzut organizarea Sport Expo acolo, am văzut cum se desfăşoară competiţiile de triatlon în Danemarca şi la Moscova. Ceea ce am văzut la Sport Expo la Chişinău impresionează. Totul e la nivelul cuvenit. E un început excelent! Cred că în viitor va fi şi mai bine.

Aici, la Chişinău, reprezint clubul Trilife. Este o reţea cunoscută în Rusia, care-i întruneşte pe amatorii de triatlon şi alergări. Neapărat le voi povesti colegilor despre Maratonul din Chişinău, iar anul viitor vor veni aici reprezentanţi ai clubului nostru”, – este convins Vasily Fokin.


ADRIANA ISTRATE, România, Brăila – Bucureşti

_S4A4539„În noiembrie anul trecut am participat la ultramaratonul extremal în Antarctica la Polul Sud. Am devenit prima femeie din România, care a participat la această cursă şi a şasea din lume.

De ce anume Antarctida şi cum de am găsit curaj?

Am început să alerg în martie 2013 şi aceasta m-a atras. Atunci eram într-o stare morală nu prea bună, practic eram în stare depresivă şi doream să schimb ceva în viaţă.

Peste şase luni de antrenamente am alergat maratonul din Bucureşti. Şi atunci m-am gândit: „Bine, iată că am parcurs maratonul! Am demonstrat că pot. Însă, ce urmează?”. Şi atunci a apărut dorinţa de a obţine încă ceva, de exemplu să alerg ultramaratonul de 100 km.

Am optat pentru Antarctida, pentru că e ceva incredibil. Când ajungi la linia de finiş la o asemenea cursă, devii alt om, te schimbi, descoperi ceva nou în sine.

Timp de un an m-am pregătit, am găsit sponsori, fără de care participarea ar fi fost imposibilă.

Până la sfârşitul anului curent vreau să închei încă 14 curse. Maratonul din Chişinău este al 8-lea la număr. În week-end planificam să plec la maratonul din Sicilia, dar am aflat că primul maraton internaţional se va desfăşura în capitala Moldovei învecinate. N-am mai fost aici şi am decis să profit de ocazia minunată.

ce va fi mai departe? Apoi mă voi ocupa de înot şi de ciclism. Vreau să particip la cel mai complicat triatlon Ironman. Scopul meu e să depăşesc propriile limite, să obţin ceea ce pare imposibil”, – declară neînfricata Adriana Istrate.

11206504_720922008053251_3863246451088346846_o

Irina Coreachina pentru marathon.md