Alergarea dăunează? Clubul Sporter are un răspuns la această întrebare

edit

Alergarea este unul dintre cele mai accesibile exerciții fizice. Pentru antrenament este nevoie nu doar de o pereche de adidași buni și comozi, echipament sportiv și motivație. Mai este nevoie și de un antrenor, care să vă învețe tehnici de alergare corectă și să aibă grijă de pregătirea voastră pentru competiție.

Alergatul corect depinde de o serie de factori, care trebuie luați în vedere pentru ca alergarea să nu se transforme într-un dezavantaj. Să examinăm situațiile în care alergarea dăunează, și momentele când aceasta constituie un avantaj.

SĂNĂTATEA

Alergarea este aproape întotdeauna un beneficiu, dacă sănătatea vă permite să exersați. Orice efort fizic face ca organismul să înceapă a funcționa în mod de urgență. Iar aceasta înseamnă că este nevoie să consultați un medic, înainte de a începe un antrenament sistematic.

Sănătatea este lucrul cel mai de preț, pe care îl are omul. Nu vă tratați corpul cu desconsiderare, mai întâi consultați un medic, iar apoi înscrieți-vă la antrenament.

MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

 

Full length of a mature man jogging with fountain in background. Horizontal shot.

Locul unde se va petrece antrenamentul trebuie selectat cu grijă. Aerul trebuie să fie curat. Medicii nu recomandă alergatul de-a lungul străzilor cu aer poluat, precum și în preajma făbricilor sau uzinelor. Antrenamentul intensiv și de durată, petrecut într-o zonă cu aer poluat, poate provoca daune ireparabile sănătății Dvs. Și acest fapt trebuie luat în considerare, chiar dacă e în joc o medalie olimpică. Astfel, celebrul maratonist etiopian Haile Gebrselassie, din cauza astmului, a fost nevoit să renunțe la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde aerul este prea poluat. Potrivit atletului, sănătatea este mai scumpă decât victoria.

Persoanele care suferă de reacții alergice nu ar trebui să alerge în spații deschise, în perioada când copacii și plantele înfloresc, dealtfel starea lor de sănătate se poate înrăutăți. Pe această perioadă, medicii vă recomandă să vă petreceți antrenamentele într-un spațiu închis, pe bandă sau la sală.

Este de reținut că antrenamentele la clubul Sporter au loc la stadion și în parcuri, iar în zilele de odihnă se aleargă dis de dimineață, la distanțe mari, pe trasee serioase, când traficul auto nu este prea congestionat.

TEHNICI DE ALERGARE

MikeSchirf_ScottRun_Road_09-copy

Alergatul poate fi dăunător în cazurile, când antrenamentele nu sunt organizate în mod corespunzător, sau când sunt ignorate recomandările profesioniștilor. Doar la prima vedere poate părea că alergatul este ceva simplu și că nu contează modul în care se parcurge distanța.

De fapt, ca să aveți folos de la alergat, este nevoie să învățați. Tehnicile de alergare constau din mai multe elemente: fixarea piciorului, flexia genunchiului, poziția corpului și a capului, mișcarea mâinilor și altele. Dacă toate aceste condiții nu se respectă, există riscul de a-și supraobosi mușchii coapsei și gambei, de a-și rupe vreun ligament, de a-și traumatiza mușchiul tălpii sau articulațiile.

În plus, distribuția necorespunzătoare a sarcinilor și a poziției corpului în timpul alergării poate pune o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale. Iar dacă în timpul alergatului vă legănați puternic dintr-o parte în alta, nu vă mirați, dacă în scurt timp veți simți o durere acută de spate, care nu vă va permite să vă continuați antrenamentul.

Rețineți că alergatul nu este dăunător pentru sănătate, și că este important să tratați orice exercițiu fizic cu toată seriozitatea, acordând atenție sănătății Dvs., tehnicilor de alergare și mediului înconjurător. Și dacă ați decis dinadins să începeți a alerga, măcar pentru început găsiți un antrenor competent, care să vă ajute să aveți parte de toate beneficiile antrenamentelor.

ANTRENAMENT LA CLUBUL SPORTER

12819422_888797944598989_1533056367721260630_o

Clubul sportiv Sporter vă îndeamnă să vă înscrieți la antrenamentele de alergare, care se desfășoară sub supravegherea sportivilor cu experiență – aceștia pot deveni antrenorii Dvs. pentru o perioadă îndelungată. Doar la clubul Sporter veți avea ocazia să vă antrenați sub supravegherea campionilor la maraton – Liviu Croitoru și Vitalii Gheorghiță.

Clubul Sporter vă va ajuta să vă pregătiți de cursa Maratonului Internațional de la Chișinău, care va începe foarte curând, pe 1 octombrie 2017.

Înscrieți-vă la antrenamentul de alergat chiar acum, ca să nu pierdeți timpul prețios. Puteți deveni membru al clubul Sporter, accesând site-ul club.sporter.md sau prin intermediul telefonului – 076769994. 

Nu uitați, pentru a obține rezultatul dorit, trebuie să vă antrenați cu campionii și să vă consultați cu profesioniștii!

Vă așteptăm cu nerăbdare la clubul Sporter!